Un ple aprova aquest dijous un Pla de Xoc de 17 milions d’euros per respondre als impactes de la Covid

L’Equip de Govern eleva demà dijous a un Ple extraordinari el Pla de Xoc per a la reactivació de la ciutat. Un conjunt de mesures socioeconòmiques per donar una resposta als impactes de la crisi de la Covid-19 a Terrassa. Un pla d’actuació immediata, fins a finals d’any, per aconseguir que cap terrassenc i terrassenca quedi desprotegit; es pugui mantenir el sistema productiu i comercial de la ciutat; no es perdin més llocs de treball; i la ciutat avanci.

El conjunt de mesures socioeconòmiques per donar una resposta immediata als impactes de la crisi de la COVID-19 a Terrassa que preveu el Pla de Xoc estan pressupostades en 17 milions d’euros, 9 dels quals ja estan pressupostats i cal concretar la resta. Des del Govern municipal s’espera poder comptar amb els 6,5 milions de superàvit bloquejats per part del Govern espanyol, així com amb fons de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, o fons europeus, amb els seu
programes d’ajudes presentats per fer front a la crisi sanitària.

Mesures destacades
El Pla de xoc per a la reactivació de la ciutat inclou mesures relacionades amb l’àmbit social, amb actuacions previstes per atendre les persones i famílies en situació de vulnerabilitat, oferint més atenció social i projectes per a seguir treballant en aconseguir una ciutat més justa, amb millor qualitat de vida, i on les persones siguin al centre de totes les polítiques. En aquest àmbit, també hi figuren una sèrie d’actuacions destinades al col·lectiu d’infants i joves, centrats en garantir la seva educació o amb mesures per a la transformació digital i habilitat noves propostes per al foment de l’ocupabilitat juvenil. Les actuacions en l’espai públic, es preveu amb projectes que promoguin la recuperació dels carrers i places per a la ciutadania, sempre acompanyats amb la intensificació de les tasques de neteja i desinfecció, a més de propostes per afavorir la vianalització i promoure la mobilitat sostenible.

Pel que fa a les mesures del Pla de Xoc destinades a la reactivació econòmica i la creació d’ocupació, es preveuen accions de dinamització, de promoció cultural o reforç dels plans d’ocupació. Propostes que han de poder donar resposta als efectes negatius que la crisi sanitària ha tingut sobre el teixit econòmic local.

Finalment, el Pla també preveu l’aplicació de mesures de fiscalitat, principalment bonificacions i exempcions en els tributs municipals. L’objectiu és afavorir liquiditat a empreses, comerços i famílies de la ciutat. Entre aquestes mesures, destaca la reducció de la taxa de mercadal i de mercats municipals; la bonificació de fins a un 50% en algunes activitats, que podria ser superior en d’altres, sobre la taxa de residus; o la reducció del 25% en la legalització d’activitats. En total un conjunt de mesures, pressupostades en més de 3 milions d’euros.

Per a l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, el Pla de Xoc «ha de ser una proposta de totes i tots amb un objectiu compartit, que doni resposta de manera immediata als efectes que ha generat, i està generant, la COVID-19 a Terrassa i als terrassencs i les terrassenques». En aquest sentit l’alcalde valora que totes les mesures que comprèn el Pla, algunes per activar i d’altres ja en marxa, «estan pensades sempre en favor de la ciutadania, en les persones i en els col·lectius més febles; en els sectors econòmics clau com el comerç, la restauració o la indústria; en l’educació; en la cultura; en l’esport; o en la mobilitat…». Per a l’alcalde, «tenim un Pla de Xoc que és un pla de futur, un pla de reactivació, que vol posar les bases per a la nova etapa que enceta ara la ciutat».

El Pla de Xoc és una proposta que eleva demà a la seva aprovació en Ple, l’Equip de Govern municipal. Per al primer tinent d’alcalde i portaveu del Grup Municipal d’ERC-Mes, Isaac Albert, «Presentem un Pla econòmic i social ambiciós davant la covid19 perquè tenim la responsabilitat d’aportar solucions a la ciutat i als nostres veïns i veïnes i mai no en dimitirem. Per això treballem i treballarem, obrint les portes a tothom per sumar pel futur de la ciutat». Per la seva banda, la segona tinent d’alcalde i portaveu de Tot x Terrassa, Núria Marín considera que «el Pla de Xoc no és només una resposta a la crisi del coronavirus, sinó una aposta de futur: estem dissenyant instruments i projectes que ens permetran reduir l’impacte social i econòmic i avançar cap a un nou model de ciutat, que és l’objectiu de fons que ens hem fixat, a través del diàleg, la participació i el consens».