El catàleg del Banc de Bones Pràctiques dels governs locals de Catalunya ha incorporat a les seves iniciatives el Programa de protecció i custòdia del sòl no urbanitzable, un projecte emprès per l’àrea d’urbanisme de l’Ajuntament de Terrassa, que ja es pot consultar pels organismes públics interessats a millorar els serveis de la ciutadania.
El Banc de Bones Pràctiques és un servei pioner en el món local, impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya, la Fundació Carles Pi i Sunyer d’estudis autonòmics i locals i els ajuntaments catalans de més de 5.000 habitants. El seu objectiu és promoure la millora i la innovació en els governs locals, primant aquelles actuacions que representen una aportació innovadora i de qualitat, que poden servir de model a d’altres administracions o entitats locals.
El Programa de protecció i custòdia del sòl no urbanitzable protegeix el patrimoni agrícola, històric i cultural a l’Anella Verda. Creat a l’estiu del 2021, està impulsat per un equip multidisciplinari que inspecciona i controla les construccions i els usos actuals que se’n fan en aquest entorn natural protegit, que representa el 65% del territori, per verificar si s’ajusten a la normativa. L’any 2021 es va tancar amb una cinquantena d’inspeccions, que van derivar en l’obertura de 26 requeriments a les propietats per construccions sense llicència, per construccions precàries o en mal estat, acumulació de residus o usos indeguts.