Un projecte pioner de realitat virtual per pal·liar els efectes cognitius de la quimioteràpia

La realitat virtual immersiva pot ajudar a pal·liar el problemes cognitius derivats dels tractaments amb quimioteràpia. Amb aquesta hipòtesi el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) està duent a terme el projecte Oncobrain, una prova pilot pionera a nivell mundial gràcies a la tecnologia de l’empresa Broomx i a la col·laboració del programa Domum de la Fundació Nous Cims.

Fa un any que està treballant amb un grup de 20 pacients oncològics que han perdut capacitats cognitives degut tractament contra el càncer.
En sessions d’una hora, aquests pacients entren en una habitació que recrea diferents ambients. Allà hi fan ‘mindfulness’, treballen funcions cognitives com la memòria i la concentració i realitzen activitat física.

Al voltant del 70% de les persones tractades amb quimioteràpia desenvolupen problemes cognitius com alteracions de la memòria, de l’atenció i de la funcionalitat de la persona fins al punt que acaba afectant la seva ocupació i relacions socials.

La prova pilota encara està en marxa però ja hi ha resultats preliminars que mostren millores en la capacitat cognitiva, la qualitat de vida i el benestar emocional dels pacients.

El CST espera que la prova pilot continuï dos any més fins a obtenir resultats més definitius i poder provar aquest tractament a més gran escala.