Un únic jutjat a la província de Barcelona concentrarà les demandes per clàusules abusives

El ple del Consell de l’Advocacia Catalana, que representa els catorze Col·legis d’Advocats de Catalunya, reunit dijous passat de forma extraordinària, ha aprovat per unanimitat manifestar el seu rebuig al pla d’urgència del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ), que preveu concentrar en un únic jutjat, situat a la capital de cada província, els litigis per les clàusules terra i per reclamacions per despeses financeres derivades de la formalització d’hipoteques.

L’Advocacia alerta del col·lapse que provocarà la posada en marxa del pla del CGPJ i considera que aquesta mesura perjudicarà al ciutadà pel fet d’haver-se de desplaçar per reclamar els seus drets. Per a l’Advocacia, el que cal és especialitzar en aquesta matèria alguns jutjats comarcals -amb l’adopció dels criteris de repartiment adients- i dotar-los dels reforços necessaris per poder fer front amb més celeritat a l’allau de demandes que es preveuen per clàusules abusives “respectant sempre el principi essencial de proximitat de la justícia al ciutadà”.

Els catorze Col·legis d’Advocats catalans han subscrit un manifest contra la provincialització dels òrgans judicials en les reclamacions dels consumidors front les entitats bancàries denunciant que “la concentració en un sol jutjat provincial del coneixement d’aquests plets facilita les possibilitats de defensa de les entitats bancàries, beneficia els titulars del òrgans judicials de nova creació, però en res beneficia els consumidors usuaris de productes bancaris, que es trobarien amb els perjudicis afegits dels desplaçaments injustificats, els costos inherents a aquests i el temps a esmerçar”.

El Consell de l’Advocacia Catalana anuncia que, en defensa dels drets dels ciutadans, recorrerà aquesta decisió del CGPJ. Per al president del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh “la concentració en un sol jutjat d’aquests procediments en mans de jutges en pràctiques, no garanteix un bon servei públic i allunya la justícia dels qui la reclamen”.