Un vinil circular i negre enganxat a terra alerta dels suïcidis en homes més grans de 50 anys

El Departament de Salut instal·larà temporalment uns vinils a 90 punts de Catalunya, entre els quals Terrassa, per prevenir el suïcidi, especialment en homes de més de 50 anys.

L’acció estrenada pel Conseller aquest dilluns a Barcelona forma part de la campanya “No el deixis caure en el pou del suïcidi”, un punt negre que simbolitza on es troben les persones amb pensaments suïcides. Amb aquesta instal·lació, Salut vol posar èmfasi en la detecció dels primers senyals d’alerta i en la prevenció, sobretot per part de l’entorn per alertar de conductes que atempten contra la pròpia vida.

Els vinils de 260 centímetres estaran presents en diferents punts de les principals ciutats de Catalunya, a Terrassa al Raval de Montserrat en els pròxims dies, per conscienciar a familiars i a l’entorn del grup de població que no banalitzin el risc, trucant si cal al 061 / Salut Respon.

Amb dades provisionals, s’han identificat 1.904 episodis l’any 2023 en homes d’entre 26 i 64 anys, considerant ideacions i temptatives ateses en el marc del Codi Risc Suïcidi. Aquesta actuació representa una taxa crua de 116 episodis per cada 100.000 habitants. És un 10% més, respecte l’any anterior. Aquest grup poblacional representa un 9% del total d’episodis registrats al Codi Risc Suïcidi. I més de 21.000 consultes al 061 en relació al suïcidi.