Una campanya promou la detecció precoç del VIH

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’Associació Actuavallès impulsen una nova campanya en contra de la Sida coincidint amb el Dia Mundial, l’1 de desembre. L’objectiu d’aquest any és sobretot frenar l’elevat diagnòstic tardà del VIH al Vallès Oriental i l’Occidental i al Bages. «Nosaltres ja ho sabem. Ara hi faltes tu» és el lema de la campanya que vol promocionar les proves del VIH i la seva detecció precoç. Durant la campanya es repartiran cartells a prop de les 550 farmàcies d’aquestes comarques on el 38 per cent dels diagnòstics durant el 2019 es van donar de forma tardana. En total es van diagnosticar 51 casos amb una prevanlença de 3-4 casos per cada 100.000 habitants.

La promoció busca interpel·lar a aquella població amb una baixa percepció de risc respecte de la Sida i fomentar la detecció precoç entre la població en general. També busca trencar amb l’estigma i la discriminació relacionats amb el VIH i normalitzar la prova com a forma de cuidar la salut sexual i conèixer la realitat de les persones que pateixen la malaltia. Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia i responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB, apunta que, “davant el moment difícil actual en què ens trobem, la xarxa de farmàcies continua compromesa amb el que és la seva raó de ser: oferir el millor servei a la societat participant de forma activa i col·laborativa amb tota iniciativa que incideixi sobre el medicament i sobre la salut de la població”.

I afegeix: “La implicació dels farmacèutics en la detecció precoç del VIH és un bon exemple d’aquesta actuació en benefici de les persones”. Per la seva banda Miquel Alguersuari, vicepresident de la Junta d’Actuavallès, emfatitza que “cal trencar barreres per apropar la prova del VIH a les persones heterosexuals, aquestes, mostren més desconeixement sobre el VIH i, en conseqüència, vénen menys a fer-se la prova i es diagnostiquen més tard”. A Catalunya, hi ha un percentatge elevat de diagnòstic tardà que es manté al voltant del 36%, percentatge que superen lleugerament les comarques del Vallès i del Bages, on el diagnòstic tardà es situa en el 38%.

Del total de casos de VIH diagnosticats al Vallès Occidental, Vallès Oriental i Bages l’any 2019, es van diagnosticar de forma tardana un 38% dels casos, dels quals la immensa majoria d’aquests, un 82%, eren casos de diagnòstic tardà avançat, és a dir, persones que el seu estat de salut ja estava molt deteriorat. Una persona que és diagnosticada de forma tardana pot veure agreujat el seu estat de salut encara que no tingui símptomes i pot estar transmetent el virus a les seves parelles sexuals sense saber-ho. Les proves es poden sol·licitar al metge de família, a les farmàcies que ofereixen el servei de la prova ràpida del VIH i a totes les farmàcies a través de l’autotest del VIH o a Actuavallès.