Una de cada tres pimes catalanes ha hagut d’aturar l’activitat per les baixes per covid

Davant de l’augment de contagis de covid a causa de la variant òmicron, PIMEC ha realitzat una enquesta entre les micro, petites i mitjanes empreses de Catalunya per saber quina està sent l’afectació d’aquesta sisena onada.

Segons l’estudi, des del 20 de desembre fins al 17 de gener, el 70,5% de les empreses catalanes han tingut personal de baixa per incapacitat temporal i el 4% ha tingut més del 50% de la plantilla. Segons aquestes xifres, almenys el 35% de les empreses tindrien una incidència que doblaria la mitjana del 2020.

De l’enquesta també es desprèn que el 30,6% de les empreses han hagut d’aturar l’activitat de manera parcial a conseqüència de les baixes per covid, mentre que el 3,1% ha hagut d’aturar l’activitat totalment. Aquesta afectació s’aguditza més en els sectors de la construcció, primari, restauració i hostaleria i comerç.

Davant d’aquesta situació, les pimes han hagut de reorganitzar la seva activitat mitjançant grups bombolla, augment del teletreball, contractant més personal o a través d’altres fórmules.

Finalment, el 55,8% de les empreses afirma que les baixes laborals han suposat un augment de la despesa. El 22,8% afirma haver tingut problemes en la seva tramitació.

PIMEC, des del respecte als protocols sanitaris, lamenta la manca d’anticipació davant d’aquestes dades. Creu que eren totalment previsibles, tenint en compte el comportament que aquesta variant ha tingut des de la seva aparició. A més, la patronal critica una falta de sensibilitat amb el teixit productiu per haver generat, en un primer moment, incerteses en els protocols i inseguretat a empreses i persones treballadores i, posteriorment, automatismes de les baixes i les altes que comporten incidències administratives.