Una empresa terrassenca patenta una tecnologia que converteix la calor industrial en electricitat

Dues terceres parts de l’energia que consumeix una empresa metal·lúrgica es perd. Els processos industrials d’aquest sector però també del siderúrgic o el químic necessiten molta energia a altes temperatures per funcionar, una calor que després, un cop feta servir, es llença.

Una empresa amb seu a Terrassa, nascuda a la Universitat Autònoma, AEInnova, ha patentat una tecnologia termoelèctrica que converteix la calor de la indústria en energia elèctrica.  Gràcies a aquest procés part d’aquesta energia que es perd pot tornar a la xarxa elèctrica o es pot utilitzar per sensoritzar els propis processos amb la important reducció de costos que això pot comportar.

AEInnova està desenvolupant un dispositius sense fils de llarg abast per monitoritzar processos industrials. Fins ara això s’ha fet amb cablejat i bateries, amb una gran despesa associada. Els nous dispositius s’alimenten amb la calor del propis procés i s’eliminen les bateries de liti, altament contaminants.

Un cop desenvolupada l’electrònica, AEInnova està fent proves a grans industries mentre espera que es completi el procés de certificació. A principis del 2020 es podria fer el primer desplegament real en sectors on l’impacte pot ser més gran.

AE Innova ja ha obtingut diversos premis mundials per aquesta tecnologia. Amb només quatre anys la companyia ja té 27 treballadors i està en continu procés d’ampliació de plantilla.