Una exposició fotogràfica al mNACTEC mostra com era el Pirineu fa cent anys

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) acull aquests dies una exposició amb imatges inèdites del Pirineu, fetes pel fotògraf Josep Forns i Olivella durant els anys 20 i 30 del segle XX. La mostra recupera un important fons estereoscòpic que es conserva al mateix museu.

“El Pirineu estereoscòpic de Josep Forns i Olivella. Fotografies dels anys 20 i 30” permet entendre com era el Pirineu de principis del segle XX i la seva evolució fins al present. Recull imatges de les diferents comarques pirinenques que, gràcies al seu format estereoscòpic, es poden veure en 3 dimensions.

Aquestes fotografies són l’expressió d’un viatger inquiet i curiós, que dominava la tècnica fotogràfica de l’estereoscòpia, ingredients molt adequats per plantejar un projecte no únicament de recerca, sinó també de divulgació i restitució de la memòria fotogràfica.

El fons del fotògraf Josep Forns i Olivella, conservat al mNACTEC, conté més de 2.000 plaques estereoscòpiques, una part de les quals són de l’Alt Pirineu, Aran i Andorra, capturades entre els anys 1924 i 1935.

La mostra ha comptat amb el treball de diversos experts que han aportat una contextualització completa d’aquest fotògraf en la seva època i que permet ubicar-lo en les tendències fotogràfiques i culturals de la primera meitat del segle XX. Es pot visitar fins el 27 de setembre.