Una família de Rubí dorm al garatge per por que la casa s’ensorri

Una família de Rubí viu atemorida davant la possibilitat que els terrenys que sostenen casa seva es puguin desprendre. L’immoble de la urbanització Vallès Park, situat al carrer d’Alfonso García Robles, es troba entremig d’un fort desnivell i la seva part posterior corre el risc d’acusar la pendent i ensorrar-se.

Les residents -i propietàries- de la casa afectada asseguren que el problema s’origina l’any 2000, després d’un error administratiu. Denuncien que l’Ajuntament de Rubí va donar per acabades unes obres quan a la constructora encara li faltava per fer un element de contenció previst en el projecte. L’absència d’aquest mur ha fet cedir els terrenys de la casa al llarg dels últims anys, provocant uns danys que es fan visibles amb la inclinació d’una part del pati i múltiples esquerdes al terra, a les parets i a l’interior de la piscina. De fet va ser netejant la piscina, al novembre del 2015, quan la família va detectar l’inici del problema.

La Cristina viu aquesta angoixa amb la seva mare i el seu fill de 17 mesos. Un estat de desesperació que els ha fet renunciar a la part de dalt de la vivenda, utilitzant únicament la planta baixa i improvisant un dormitori compartit al garatge. Com a agreujant, la companyia asseguradora va rescindir el contracte en el moment que es va assabentar del problema, fet que va motivar una segona denúncia judicial per part de la família, després de la interposada per la suposada negligència administrativa.

Per la seva part, des de l’Ajuntament de Rubí treuen ferro a l’assumpte, desmentint l’existència d’un risc imminent per les persones davant d’una possible esllavissada. Assenyalen que l’origen del problema no recau en un error administratiu, sinó en la construcció de la piscina de la pròpia demandant. De fet, l’informe dels tècnics municipals constata que es va construir una única plataforma d’anivellament i no dues tal i com es grafiava al projecte d’obres. Aquesta irregularitat va comportar un moviment de terres no previst i això –segons el consistori- va sobrecarregar els terrenys, provocant les esquerdes actuals.

Després d’una vintena d’instàncies registrades des del 2001 a l’Ajuntament, està previst que l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, es reuneixi amb la família afectada la setmana que ve.