Una mostra recull els testimonis de les preses del franquisme

Fins a mitjans de desembre el Centre Cultural acull l‘exposició Preses de Franco, una mirada reivindicativa que recupera per a les generacions actuals, el testimoni de les dones de la República. Dins els actes i activitats per a la recuperació de la Memòria Històrica, el Casal de la Dona porta a Terrassa aquesta mostra impulsada per l’Associació Catalana d’Investigacions Marxistes. A l’acte de presentació s’ha reivindicat una societat més igualitària.

També s’ha pogut escoltar el testimoni d’una presa a les acaballes del franquisme. Una quarentena de plafons amb informacions, fotografies i documents retraten les experiències de vida que intenten establir un diàleg entre memòria i història. Les reformes republicanes, el càstig, les prostitutes, la resistència o els fills de les preses, conformen un relat que ens acosta a la dura realitat dels 20 anys següents a la Guerra Civil.

La presó de Palma, de València, d’Euskadi o Ventas la presó més moderna de l’època, mostren com vivien, resistien i mantenien la memòria per explicar-ho. Una forma de visibilitzar la lluita d’unes dones que van obrir una escletxa en el feixisme patriarcal. En l’apartat pedagògic, 17 grups de Segon de Batxillerat de 5 centres terrassencs ja han demanat visitar la mostra.

Les activitats dins el programa Terrassa Memòria inclou dues xerrades els dies 15 i 29. L’una sobre dona i presó i l’altre amb el testimoni d’una filla de presos del franquisme. Ja fa deu anys que l’exposició “Preses de Franco” ha visitat una vintena de ciutats de Catalunya, Balears i el País Valencià.