Una start-up creada per estudiants de l’ESEIAAT rep un finançament de 20.000 euros del projecte europeu Galàctica

La start-up Kreios Space, fundada per set estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aerospacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya ha estat una de les 46 pimes europees seleccionades pel projecte Galactica de la Unió Europea (UE).

El projecte Galactica impulsa solucions innovadores amb aplicació en els sectors tèxtil i aeroespacial. A la convocatòria s’hi han presentat 146 propostes, algunes d’empreses de renom internacional.

Kreios Space ha rebut un finançament de 20.000 euros per desenvolupar un sistema innovador de propulsió elèctrica per a satèl·lits en òrbites molt baixes i que es va crear amb el suport del programa Emprèn UPC.

La solució que han creat, coneguda com a ABEP (de l’anglès, Air-Breathing Electric Propulsion), amb motors de font d’helicó (HTP), és sostenible, completament elèctrica i no genera brossa espacial ni necessita de combustible fòssil.

Segons expliquen els creadors  el sistema de propulsió “es basa en una idea simple, però el desenvolupament de la tecnologia i l’execució són complicats”. El motor s’alimenta de l’aire atmosfèric i de l’energia solar.

Gràcies al projecte dels estudiants de l’ESEIAAT serà possible accedir per primera vegada a les òrbites terrestres molt baixes, anomenades VLEO. D’aquesta manera, els satèl·lits podran orbitar més a prop de la Terra i obtenir imatges amb més alta resolució i aconseguir optimitzar significativament els sistemes de telecomunicacions.

Segons explica l’estudiant de l’ESEIAAT Adrià Senar, de Kreios Space, “ens hem marcat l’objectiu d’acabar el primer sistema ABEP completament funcional per a l’any 2024. Per això, hem d’aconseguir captar una inversió de 2,5 milions d’euros a les dues properes rondes d’inversió que tenim previstes”.

Kreios Space ja compta amb diferents reconeixements internacionals, com ara el premi al programa d’acceleració Barcelona Activa 2022, el premieuropeu Hackathon 2021 i ara s’afegeix el reconeixement atorgat pel programa Galàctica.

Els fundadors de Kreios Space i estudiants de l’ESEIAAT són Max Amer Viñas, Adrià Barceló Gregoriano, Iker Blanco Bravo, Francisco Boira Gual, Francisco Bosch Lloveras, Jan Mataró Núñez i Adrián Senar Tejedor.