Unes ulleres immersives permeten als claustrofòbics fer-se ressonàncies magnètiques

Un estudi de MútuaTerrassa ha trobat la solució perquè les persones que pateixen claustrofòbia es puguin sotmetre a ressonàncies magnètiques. Es tracta d’unes ulleres immersives on es projecten imatges d’espais oberts, per ajudar a passar el mal tràngol de tanta estona en un espai tancat. Les acompanyen uns auriculars amb música relaxant. El 84% de persones que s’han sotmès a l’estudi han pogut superar amb èxit la ressonància. Un percentatge significatiu, tenint en compte que tots els participants eren persones reticents a passar aquest tipus de prova. A més, el nivell de satisfacció dels qui han provat aquestes ulleres ha estat del 90%. El sistema ja s’està utilitzant i permet millorar els diagnòstics de l’1% de pacients als qui aquest impediment els dificultava tenir una qualitat d’imatge òptima.

A més, encara que les persones amb claustrofòbia són el principal públic objectiu d’aquestes ulleres immersives, també poden servir per fer l’experiència més agradable per a tothom i ajuden especialment amb els pacients pediàtrics.

L’estudi va guanyar el 29è Premi d’Infermeria MútuaTerrassa el passat mes de maig. Es titula Eficàcia de l’ús d’ulleres immersives de distracció a través d’imatges, en pacients claustrofòbics en proves de ressonància magnètica i és obra de Sandra Ordoño, infermera del servei de Diagnòstic per la Imatge; Montserrat Díaz Membrives, gestora de recursos del Procés de Diagnòstic per la Imatge; Ignasi Garrido Ribas, psicòleg clínic de l’Àrea de Salut Mental; Conxi Caro Benito, de la Biblioteca de Fundació Docència i Recerca, i Olga Monistrol Ruano, professora de la Universitat de Lleida.

Visualització de ressonàncies magnètiques a MútuaTerrassa.