Viena i FICOSA, primeres empreses de la comarca amb expedients temporals d’alta afectació

El decret d’estat d’alarma estableix, entre d’altres mesures, el tancament de bars, restaurants i serveis d’hostaleria. Davant d’aquesta situació, l’empresa Establiments Viena ha presentat un ERTO que podria afectar a més de 1.600 persones, treballadores de la companyia vallesana.

La direcció de l’empresa va traslladar la decisió als seus empleats aquest dilluns i ja ha presentat l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació de forma telemàtica. Ara, la resolució és competència del Departament de Treball i tot fa preveure que, atenent les circumstàncies, l’autoritat laboral acceptarà la causa de força major i aprovarà l’ERTO a finals d’aquesta mateixa setmana.

La mesura afectaria a tots els establiments d’entrepans i pizzeries, juntament amb la major part dels centres de producció. La cadena de restaurants Viena, fundada fa mig segle a Sabadell, té les seves oficines centrals a Terrassa i compta amb més de 50 establiments repartits per Catalunya, el País Valencià i Andorra.

En cas que l’expedient tiri endavant, l’empresa haurà d’enviar una notificació individual a cada cas afectat, per tal que pugui iniciar els tràmits per a la prestació d’atur. En aquest sentit, el secretari general de la Secció Sindical de CCOO d’Establiments Viena, Xavier Ausiro, informa que estan aquests dies “a ple rendiment, atenent centenars de consultes plantejades per part de les persones treballadores”.

Període de negociació a FICOSA
Per la seva part també es podria trobar en una situació semblant el personal de FICOSA. Aquest grup empresarial, dedicat a la fabricació de components per al sector de l’automoció, ha vist alterada la seva activitat després que tots els fabricants de cotxes de l’Estat hagin deixat de produir. En aquest cas, l’ERTO es troba en fase de negociació i podria afectar a uns 1.500 treballadors de la planta de Viladecavalls.

Ara caldrà veure com incideix la mesura entre la plantilla d’aquest grup industrial. De fet, FICOSA ja ha aplicat un ERTO al seu centre de producció de Sòria, en aquest cas, amb uns 700 empleats que han quedat a l’atur. Segons explica Iván Ramos, membre del Comitè d’Empresa i portaveu de CCOO de FICOSA a Viladecavalls, “la principal preocupació és veure quin grau d’afectació tindrà i durant quant de temps s’aplicarà”. El delegat sindical explica que un dels objectius de la negociació és “que es compleixin els terminis i que l’expedient temporal no excedeixi dels 60 dies ni s’utilitzi sota cap altre pretext que no sigui l’afectació del coronavirus”.