Visitem el nou Institut Joan Marquès: els avantatges de no deixar l’escola als 12 anys

Aquests són els 56 alumnes (2 grups de primer d’ESO) del nou institut de Terrassa, el tretzè. S’anomenarà Jaume Cabré, amb permís de l’escriptor i professor terrassenc, però encara no és oficial perquè no s’ha publicat al DOGC –Diari Oficial de la Generalitat- (es preveu que cap al desembre). De moment, se’l coneix com a Institut Joan Marquès.

Les classes van començar el passat dia 12 (tot i que encara no disposen de la totalitat del material necessari) i comparteix espais amb l’Escola Marquès Casals. La fórmula, Escola-Institut o Institut-Escola, té més avantatges que inconvenients pels 7 professors del nou centre i també pels alumnes.

El centre de secundària ocupa, de moment, la meitat del primer pis de l’escola i anirà creixent dins de l’edifici principal al llarg dels propers 4 anys.

Els dos centres conviuen i comparteixen instal•lacions i es distingeixen pels colors: les aules i els espais de l’institut són verdes i les de primària, vermelles. Aquesta aula, la més gran, s’anomenarà “La teranyina”.

El projecte educatiu és també nou, com el centre. Les assignatures tradicionals desapareixen i es treballa per projectes, donant molta importància a les noves tecnologies i la cooperació entre l’alumnat.

De fet, una de les primeres tasques d’aquests alumnes és preparar la reunió amb els seus pares i mares del proper 5 d’octubre. Ells mateixos els hi explicaran el canvi de metodologia.