Xavier Álvarez: “La població va per davant de les polítiques medi ambientals perquè mana l’economia”

Fa gairebé 3 dècades, quan la Càtedra Unesco de Sostenibilitat de la UPC (nascuda al 1994), va començar a advertir de les conseqüències d’un creixement desmesurat i de la contaminació sobre el medi ambient, el seu discurs era trencador i nou.

Ara, és la població la que està conscienciada i demana als governs mesures concretes per lluitar contra el canvi climàtic. Segons el catedràtic, Xavier Álvarez, ens trobem immersos en un canvi cultural molt important, comparable al pas de l’Edat Mitjana al Renaixement. Ell l’anomena la revolució del pensament medi ambiental, una nova mentalitat que encara necessitarà uns anys per madurar.

Els polítics, diu Álvarez, fan equilibris entre el canvi de paradigma que demana la població i el creixement econòmic. Per això, l’acord de la cimera de Glasgow, la COP26, no deixa de ser una representació d’aquesta tensió, d’aquest conflicte d’interessos.

L’acord final de la COP26 no obliga a limitar l’escalfament global en 1,5 graus però sí que ho inclou com a objectiu a assolir abans de finals de segle. Segons Álvarez, ara estem a 1,1 graus i si no s’implementen mesures efectives, al 2100 la temperatura del planeta haurà pujat 2,1. Per cada grau, el nivell del mar pujarà 2,2 metres.

Canvi Climàtic 1Canvi Climàtic 2Canvi Climàtic 3Xavi álvarez 3