Xavier Basagaña: “El pas al vehicle elèctric no és suficient. Cal reduir el nombre de cotxes a les ciutats”

La mobilitat elèctrica ha deixat de ser una alternativa per convertir-se, cada cop més, en una necessitat. No només per l’exhauriment dels recursos que calen per fer funcionar els vehicles de combustió sinó per la repercussió que aquests tenen en la contaminació de les grans ciutats i l’impacte en la nostra salut. El tercer congrés Som Elèctrics!, que se celebra fins dissabte al Museu de la Ciència, ha analitzat en la primera jornada com estem hipotecant la nostra qualitat de vida si no fem el canvi per les energies netes.

Diversos estudis alerten que la contaminació és responsable del 5% de les morts a Europa i a Àsia. Hi ha evidències que les partícules en suspensió provoquen problemes respiratoris, cognitius i cardiovasculars, sobretot en la primera i en la darrera etapa de la vida, a banda d’influir en la reproducció.

Amb tot, Xavier Basagaña, doctor en bioestadística, conclou que apostar pel cotxe elèctric no és suficient perquè aquest també genera partícules nocives, tot i que són la meitat que en els vehicles de combustió. L’expert diu que la solució passa per reduir el nombre de cotxes a les ciutats i fomentar el transport actiu, evitant el sedentarisme.

D’altra banda, des del món empresarial es destaca que les energies renovables ja són rendibles i han arribat al seu moment de maduració.

En les properes sessions del congrés, ponents referents en els àmbits de la ciència, la sociologia, la recerca, la innovació i el disseny reflexionaran sobre el vehicle elèctric, la mobilitat i la tecnologia, sense perdre de vista la vessant empresarial.