La nova Llei de Memòria Democràtica hauria de retornar la Casa del Poble a ERC però encara no s’ha concretat com

La Llei de Memòria Democràtica aprovada pel Senat a principis d’octubre reconeix per primera vegada que hi ha unes víctimes (particulars, entitats, organitzacions i partits polítics) i uns béns espoliats pel règim franquista.

La norma anirà acompanyada d’un reglament que concretarà com s’han de reparar moralment les persones i com restituir les propietats. Entrarà en vigor quan es publiqui al BOE i el reglament l’ha de redactar una comissió tècnica en un termini de 12 mesos.

El secretari d’estat de memòria democràtica, Fernando Martínez López, s’ha compromès amb la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) a gestionar el retorn dels 11 ateneus que aquesta entitat té documentats.

La regidora de Memòria Històrica, Ona Martínez, confia que quan es faci el llistat dels béns espoliats pel franquisme a Terrassa figuri el local de la Fraternitat Republicana, és a dir, la Casa del Poble. Però encara no està definida com serà aquesta reparació.

Martínez espera que l’immoble sencer, (el que queda, perquè es va enderrocar l’edifici per motius de seguretat i només es manté dempeus la façana), sigui retornat a Esquerra Republicana de Catalunya (la successora de Fraternitat Republicana) i, en general, a la ciutat.

S’haurà de fer un debat, diu, per definir-ne els usos a mig o llarg termini però una plaça pública o un espai obert a tothom i de memòria històrica, podria ser una bona solució.

Aquest nou espai hauria de recordar la importància que va tenir la Casa del Poble durant la 2a República o la Guerra Civil, per exemple, afegeix.

Martínez diu que la norma fa passes molt importants aconseguides en les negociacions (com és el reglament). També és clau que es declarin nuls els judicis, els orgues judicials i les sentències del règim i que reconegui que hi va haver persecució de les cultures catalana, basca i gallega, entre altres. Però assenyala que es queda curta. Hauria de derogar, diu, l’amnistia del 77 i jutjar aquells qui van cometre els crims.

Bernat Pizà Castella 1

Imatge del blog d’en Bernat Pizà

Bernat Pizà Castella 2

Imatge del blog d’en Bernat Pizà

Bernat Pizà Castella 3

Imatge del blog d’en Bernat Pizà

Bernat Pizà Castella 5

Imatge del blog d’en Bernat Pizà

Bernat Pizà Castella 4

Imatge del blog d’en Bernat Piza

Imatge d’arxiu

Estat actual de la Casa del Poble